HONDERD JAAR NATUURPRACHT IN HET ZWITSERS NATIONAAL PARK

Grisons

 Zwitserland heeft wonderbaarlijk genoeg maar één nationaal park dat dit jaar haar 100-jarige verjaardag viert. Het park herbergt een van de mooiste natuurgebieden van het land en is gelegen in het grootste kanton van Zwitserland, Graubünden. Het park is uitermate geschikt voor mooie wandeltochten.

Het Zwitsers Nationaal Park werd opgericht in 1914, vandaar de viering van het honderdjarig bestaan. Het park is 174 km2 groot, de bergtoppen reiken tot drieduizend meter en het landschap is gevarieerd met bos, Alpenweiden, bergmeren, sneeuw- en ijsvelden. Het beschermde natuurgebied maakt deel uit van de UNESCO biosfeer reservaten en het is de biotoop van gemzen, marmotten, steenbokken, lammergieren en bruine beren. Bovenal is het Zwitsers Nationaal Park in Graubünden een reisbestemming waarnatuurliefhebbers en actieve recreanten, vooral wandelaars, de vakantie van hun dromen beleven.

 

Wandelparadijs. Net als overal in Graubünden kun je ook het Zwitsers Nationaal Park verkennen via een netwerk van bewegwijzerde wandelpaden. Er zijn 21 wandelroutes, in totaal 80 km lang! Iedereen die houdt van stappen gaat mee, ook de kinderen want er is voor elk wat wils. De afstanden bepaal je zelf en ook de moeilijkheidsgraad, van een ontspannende wandeling langs een rivier tot een echte kuitenbijter naar de Alpenweiden. Informeer voor je vertrekt naar de weersverwachtingen, trek goede stapschoenen aan, neem altijd regenkledij, een warme trui, zonnecrème en voldoende water en voedsel mee.

Natuurontdekking voor groot en klein. Naast de vele klassieke wandelroutes heeft het Zwitsers Nationaal Park ook iets in petto voor zij die de natuur beter willen kennen. Langs het Natuurleerpad staan 45 borden die ouders en kinderen op een attractieve manier informeren over de geschiedenis van het park en over de fauna en flora. Het pad volgt wandelroute 17 van bij het Hotel Parc Naziunal Il Fuorn.

Goed geoefende stappers zullen zich ongetwijfeld wagen aan de Panoramaroute met start- en aankomstplaats in Zernez. Langs deze weg ervaar je de indrukwekkende natuur van Graubünden op een onvergetelijke manier. Het hoogste punt is Fuorcla-Murter, 2545 meter, en de lengte van de Panoramaweg is 14 km waarvoor je circa zeven uur moet rekenen.

Je kunt ook meerdaagse wandelingen maken, bijvoorbeeld langs de Via Engiadina of je helemaal onderdompelen in de natuur tijdens een grote wandeltoer van het nationaal park.

Festiviteiten 100-jarig bestaan. Een jubileum zonder speciale activiteiten kan natuurlijk niet, en er worden dan ook talrijke events georganiseerd. Het Open Air theater van LAINA VIVA van 11/07 tem 16/08/2014 brengt een bijzonder lichtspektakel, geschikt voor jong en oud. In het bezoekerscentrum van het Nationaalpark wordt een speciale tentoonstelling ingericht  en op 1 augustus is er het La Festa, een festival met talrijke events doorheen de dag, tevens voor jong en oud

Meer info over het jubileum programma en het bezoekerscentrum (Engels/Duits) via

http://www.nationalpark.ch/go/en/about/about-us/centenary/ en www.nationalparkzentrum.ch

 

Bike-marathon op 30 augustus

Fietsen langs oorverdovende watervallen, door diepe kloven, over eeuwenoude smokkelpaden tot op de bloementapijten tussen de hoge Alpen en je dorst lessen met het zuiverste water van de dorpsbron. Wat een belevenis! Voor de diehards is er op 30 augustus de 13e editie van de Nationalpark Bike-marathon waaraan jaarlijks duizenden mannen en vrouwen deelnemen. Doorheen het jaar mag er niet gefiets/biked worden in het park, maar op deze dag wordt een uitzondering gemaakt. Er zijn verschillende startpunten en afstanden (47 tem 137 km ) en je kan je vooraf registreren via http://www.bike-marathon.com/?&L=4. Naar de startpunten worden gratis shuttles voor de deelnemers en hun bikes voorzien.

 

 

Kortom, het Zwitsers Nationaal Park is een vakantiebestemming van superlatieven, niet alleen voor wie houdt van de natuur maar ook van heerlijke mineraalbaden zoals in Scuol, van cultuur zoals het kasteel Tarasp en het klooster St. John in Müstair, van culinaire hoogtepunten eigen aan de Engadiner keuken. Daarenboven kun je het Zwitsers Nationaal Park verkennen vanuit een goede uitvalsbasis: kwalitatieve hotels, gezellige vakantiewoningen, jeugdherbergen, campings.

 

Meer informatie over het Nationale Park

·         www.nationalpark.ch en

·         www.nationalparkzentrum.ch

Votre commentaire

Choisissez une méthode de connexion pour poster votre commentaire:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s