Prof. Dr. Baron Walter Van Gerven is niet meer. #leuven #kul #rechten #justitie #eu

LEUVEN

VanGerven

Prof Dr. Baron Walter Van Gerven is geboren in Sint-Niklaas op   11 mei 1935

Na enkele jaren als assistent en docent aan de KU Leuven te hebben gewerkt, verliet hij in 1967 de balie om gewoon hoogleraar te worden aan zijn geliefde alma mater: Leuven. Hij doceerde privaatrecht, handelsrecht, verbintenissenrecht,  familierecht, Europees recht.

Hij werd ook hoogleraar aan de Universiteit Maastricht. Verder was hij gasthoogleraar, onder meer aan University of Chicago (1968-69), Universiteit van Amsterdam (1981-86), Université Paris II, King’s College London, Stanford University,University of Michigan en Universiteit Gent. In 2003 was hij Arthur and Frank Payne Distinguished Lecturer in het Institute for International Studies, Stanford University.

Van 1970 tot 1976 was hij vicerector aan de KUL, juist na de scheiding van « Leuven Vlaams ». Hij werd later ook lid van de Raad van bestuur (de inrichtende macht). In 2001 werd hij medeoprichter en voorzitter van het directieteam van het Leuven Centre for a Common Law of Europe.

Het Centre for Common Law heeft in 2002 de Walter van Gerven Lectures opgericht. Elk jaar wordt een vooraanstaand wetenschapper uitgenodigd om zijn visie over de evolutie naar een ‘common law’ uiteen te zetten. De tekst van de ‘lecture’ wordt achteraf gepubliceerd.

In 1982 werd Van Gerven buitengewoon hoogleraar en begon met andere activiteiten. Eerst werd hij voorzitter van de Belgische Bankcommissie (1982-1988).

Walter Van Gerven speelde ook een belangrijke rol op Europees niveau.  Hij werd advocaat-generaal bij het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen in Luxemburg (1988-1994). Hij had hierbij in circa 180 zaken een advies te verstrekken, meestal vrij complexe zaken van redelijk groot belang voor de verdere evolutie van het Europees recht.

In 2012 verklaarde professor Rick Lawson, decaan van de Leidse rechtenfaculteit: Als advocaat-generaal bij het Hof van Justitie van de EU heeft hij talloze spraakmakende conclusies geschreven, die van enorm belang zijn geweest voor de ontwikkeling van het Europese recht.

In 1999 was hij lid van de Commissie die zich boog over onregelmatigheden in de diensten van de Europese Commissie, dat leidde tot het ontslag van de Commissie-Santer.

Prof Dr. Baron Van Gerven was 80 en zal in Leuven begraven worden .

Laisser un commentaire