Les vins de Bourgogne : facteurs influençant les prix – Bourgognewijnen: prijsbeïnvloedingsfactoren.

A_vineyard_worker_manuallyVan maandag 21 maart tot vrijdag 25 maart 2016 vonden opnieuw de “Grands Jours de Bourgogne” plaats. Een tweejaarlijks wijnevenement waarbij deze wijnregio vooral een bepaald millésime in de kijker zet voor een professioneel multicultureel wijnminnend publiek.

Het is een vaststelling dat Bourgognewijnen niet goedkoop zijn.

Je hoort dan  weleens de opmerking in deze middens van de Grands Jours de Bourgogne maar ook daarbuiten  dat Bourgognewijnen duur zijn. Waarom is deze vaststelling terecht?  Zijn er namelijk elementen waarop men kan  letten bij de aankoop van een “betaalbare” goede fles Bourgognewijn? Deze elementen zijn er zeker en ze zijn divers. Letten op o.m.de volgende punten kan ons al veel vooruit helpen betreffende de prijszetting van een goede fles Bourgogne.

  • De (le) Mâconnais en (et) de (le) Côte Chalonnaise versus de ( le) Côte de Beaune en (et) de (le) Côte de Nuits.

20160323_201624De Côte de Beaune en de Côte de Nuits  vormen samen de Côte D’Or. Het woord zegt het zelf: dit gedeelte van de Bourgogne wordt nog altijd beschouwd als hebbende het beste terroir van deze wijnregio. De meest gekende goede en ook iconische wereldbefaamde grands crus wijnen komen hier vandaan.  Deze gekendheid  vertaalt  zich zonder twijfel ook in de prijzen van deze wijnen, zowel van  regionale en  gemeentelijke appellaties  als van  premier cru en grand cru appellaties.

De Mâconnais en de Côte Chalonnaise  hebben niet deze bekendheid. Het is dan ook een uitgelezen terrein voor wijnliefhebbers om er te grasduinen en heel interessante en prijzige Bourgognewijnen op de kop te tikken. Vergeten we verder ook niet dat in deze contreien er op kwalitatief gebied  een grote inhaalbeweging is gemaakt. Op de kwaliteit van deze wijnen kan er aldus niets aangemerkt worden, integendeel.

  • Het belang van de classificaties in de wijnregio / L’importance des classifications dans la région vinicole.

Over het algemeen kan men stellen dat  goede “prijzige “Bourgognewijnen kunnen gevonden worden in de (sub)regionale en gemeentelijke appellaties. In het premier cru en grand cru segment zijn de prijzen van de Bourgognewijnen van een andere orde of veel duurder.   In goede jaargangen is het bovendien nog interessanter om in de eerste twee vermelde appellaties te kopen. Men krijgt alsdan meestal nog een betere kwaliteit tegen een nog betaalbare prijs.

Het millésime  2014 is in Bourgogne meer dan geslaagd en de jaargang  2015 kondigt zich heel beloftevol aan. Het is derhalve tijd – zo gewenst – voor actie aan aankoperszijde.

  • De certitudes van bepaalde mindere goden / Les certitudes des appellations communales moins célèbres.

Graag zou ik hierbij als voorbeeld de Côte de Beaune, deel- uitmakend van de Côte D’Or, nemen. In dit gedeelte van20160323_204242 de Bourgogne maken o.m. de gemeentelijke appellaties Puligny-en Chassagne-Montrachet, Meursault en Beaune in “wit” en Pommard, Volnay en Aloxe-Corton in “rood” de core-business uit. Deze gemeenten staan ook op toeristisch vlak op de kaart:  naast hun wijnen hebben ze ook iets anders te bieden .

Denken we hierbij als voorbeeld aan de mooie middeleeuwse “Hospices de Beaune en de prachtige heuvel van Aloxe-Corton – van in de verte reeds te bewonderen – met zijn 2 grands crus : “le Corton” en “le Corton-Charlemagne”.

De wijnen van vermelde heel gekende gemeentelijke appellaties zijn duurder dan de andere gemeentelijke appellaties in de schaduw van deze groten.

Het betreft in casu St.Aubin in de omgeving van Puligny-Montrachet. Hetzelfde geldt voor St. Romain, Auxey-Duresses en Monthélie als buren van Meursault en Savigny-Lès-Beaune en Chorey-Lès-Beaune ten overstaan van het gekende Beaune.  Pernand-Vergelesses en Ladoix kunnen in dit kader vermeld worden als goede buren van Aloxe-Corton.

In vermelde minder gekende gemeentelijke appellaties kan men mooie betaalbare wijnen ontdekken die niet ontgoochelen zeker als men ook de wijnbouwer achter de wijn kent. In onze zoektocht in de Côte de Beaune naar interessante koopbare wijnen mogen we zeker niet vergeten in de Maranges en de Santenay  een kijkje te nemen evenals in de gemeentelijke appellatie “Côte de Beaune – Villages” een screening te houden.

  • De wijnbouwer en/of wijnproducent / Le viticulteur et/ou le producteur du vin.

De faam en de kwalitatieve bekendheid van de wijnproducent spelen tevens een belangrijke rol in de prijszetting van een Bourgognewijn. Deze  uitstraling weerkaatst zich in harde munt op het niveau van elke kwaliteitsklasse van wijn in de Bourgogne.

 De wijnen van deze wijnbouwers zijn gegeerd waardoor er een schaarste  op de markt optreedt tgv de grote vraag met een duurder prijskaartje als gevolg. De domeinen Trapet, Mortet, Roumier, Meo-Camuzet, Tremblay, Parent  … zijn enkele van de vele voorbeelden.

  • De productiewijze / La vinification du vin.

Hier spelen verschillende punten een rol, gaande van de verschillende stadia van het intensieve werk in de wijngaard tot in de chai of wijnkelder.

Is de wijn opgevoed in vaten van eikenhout of in barriques van 225 liter – “pièces” in Bourgogne genoemd –  en hoelang ? Werkt men biologisch enz….?

De speciale zorg, besteed aan het maken van de wijn, is zonder twijfel een prijsbeïnvloedingsfactor. Het kennen van de  wijnbouwer of de producent  is een pluspunt om een idee te hebben welke zorg geïnvesteerd wordt in het maken  van de wijn. Op deze wijze krijgt men ook een idee van de prijszetting van het eindprodukt.

  • De Ligging van de wijngaarden / La situation géographique des vignobles.

In de Bourgogne waar de wijngaarden heel versnipperd zijn, is dit een heel belangrijke factor. Een mooi voorbeeld te vermelden  hierbij zijn de percelen van Le Clos de Vougeot.

Op een oppervlakte van  een 60 ha zijn tussen 70 aan 80 wijnbouwers actief.

Zijn de desbetreffende percelen gelegen – zuidelijk gericht – in de vlakte, aan het begin van de helling of volledig op de helling alwaar het aantal uren zon en de rechtstreekse zoninval optimaal zijn?  Wat is de ondergrond van  de percelen? Welk is hun hoogteligging enz…?  Dit zijn zoveel vragen  die kunnen gesteld worden en waarvan het antwoord ook kan bijdragen tot de kwaliteit en de prijs van het eindproduct.

  • De ouderdom van de wijnstokken / L’âge des ceps.

Wijnen van “vieilles vignes” van bv. 60 à 80 jaar, die een mindere opbrengst geven maar een andere kwaliteit opleveren, moeten we zeker in dit lijstje apart vermelden als een prijszettingsfactor.

Wijnbouwers gaan er prat op als ze over dergelijke percelen beschikken. Een mindere opbrengst geeft normaliter meer geconcentreerde en complexe wijnen. Hun prijskaartje is navenant.

Hier tegenover staan de wijnen van de “jeunes vignes” – jonge wijnstokken – die eerder fruitige en soepele wijnen geven.

  • De distributiemachine / La distribution du vin.

Grote distributieketens kunnen niet alleen in het groot aankopen, maar zij kunnen ook aan een grote producent vragen om in een bepaald kwaliteitssegment een wijn te maken tegen een bepaalde op voorhand overeengekomen prijs en dit bv. om in sommige perioden van het jaar de verkoop aan te zwengelen. Als consument moet men op dit vlak alert zijn en blijven. Een goede prijs is nl. één zaak  maar een minimum kwaliteit dient verzekerd  te worden.

  • Het druivenarsenaal / L’arsenal des variétés de raisins.

In de Bourgogne werkt men hoofdzakelijk met één druivensoort  nl. de chardonnay voor de witte Bourgogne en met één druivensoort  nl. de pinot noir voor de rode Bourgogne.

Dit heeft als gevolg dat bij slechte jaargangen of bij een slechte oogst er veel verlies en schade is. De wijnen van de oogst die men heeft kunnen redden worden alsdan dikwijls duurder op de markt  gebracht.

Bordeaux en de Côtes du Rhône hebben dit probleem minder.

Zij werken met minstens 3 druivensoorten.  Cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc  voor wat betreft Bordeaux en grenache noir, syrah en mourvèdre voor de Côtes du Rhône. Bij tegenvallende omstandigheden – wanneer bv. de oogst van respectievelijk de cabernet sauvignon  of de mourvèdre mislukt of minder is – kunnen zij zich alsnog redden met de 2 andere druivensoorten. Bij hen stelt zich niet het probleem : het is alles of niets.

Samenvattend ( en conclusion) kunnen we stellen dat als men met een bepaald beperkt budget Bourgognewijnen wenst te kopen men eerder goed aan bod komt in kleinere, minder gekende appellaties  zoals bv. in punt 3 hierboven vermeld.

Het hierbij vooral zoeken in het segment van de regionale en gemeentelijke appellaties levert verder dikwijls verrassende kwalitatieve ontdekkingen op. De binding met de wijnboer die men opbouwt is verder ook belangrijk daar het eindproduct dat men koopt traceerbaar is.

Het ter plaatse gaan in de regio om een goede Bourgogne te kopen is evenwel niet noodzakelijk.

In België zijn er nl. uitmuntende wijninvoerders die al veel voorbereidend werk hebben gedaan en een mooie selectie

-prijs/kwaliteit – kunnen voorstellen. Het grote voordeel is dat zij als expert met ervaring u met raad en daad kunnen bijstaan voor het kiezen van een goede Bourgognewijn die ook voldoet aan uw verwachtingen inzake smaak en prijs.

De duurzaamheid van de contacten met hen heeft op termijn ook een educatief karakter. Dit laatste geeft een win-win relatie die de goesting naar  interessante en betere wijnen en de kennis ervan verscherpt. Iedereen wordt er beter van.

Piu Piero

www.brussels-star.com

 

Votre commentaire

Choisissez une méthode de connexion pour poster votre commentaire:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s