Pater Damiaan, eerste burger van Tremelo. #tremelo #vlaamsbrabant

paterDamiaan

TREMELO

Meer dan 125 jaar na zijn dood en ruim 5 jaar na zijn heiligverklaring werd ‘grootste Belg’ pater Damiaan dit weekend de allereerste ereburger van Tremelo. Na de huldiging op het Damiaanplein in Tremelo werd er een krans neergelegd aan het standbeeld. Daarna trok de feestelijke Damiaanstoet met figuranten, praalwagens en vaandeldragers van Tremelo naar Ninde, een deelgemeente van Tremelo en de geboorteplaats van pater Damiaan. De acteur Jo Decaluwe bracht voor de gelegenheid zijn theatermonoloog, die Damiaan opnieuw tot leven probeert te brengen.

De huldiging van de grootste Belg als ereburger van Tremelo werd bekroond met de eerste steenlegging van het nieuwe interactieve Damiaanmuseum. Daarvoor kwam ook VS-ambassadrice Denise Bauer naar Tremelo. Pater Damiaan wordt overigens ook in het Capitool in Washington met een buste geëerd en recent nog werd in New York een straat naar hem genoemd.

Pater Damiaan werd op 3 januari 1840 als Jozef De Veuster geboren in Ninde. Hij was het zevende kind in het gezin. Hij onderbrak zijn studies om in te treden bij de paters van de Heilige Harten van Jezus en Maria, beter bekend als de picpussen. Omdat hij de plaats wilde innemen van zijn broer die ziek was geworden, scheepte hij onverwacht in als missionaris voor de Hawaï-eilanden op 9 november 1863. Van 1873 tot aan zijn dood in 1889 werkte hij bij de melaatsen op Molokaï.

bron: kerknet.be

Publicités

Laisser un commentaire

Choisissez une méthode de connexion pour poster votre commentaire:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s