Inhuldiging van het projet « Ducuroir ». #vorst #immo #brussel #citydev

VORST

150716_Ducuroir_0195

citydev.brussels en JCX hebben  vandaag de site Ducuroir ingehuldigd  in in aanwezigheid van Marc-Jean Ghyssels, burgemeester van Vorst, en van de partners die het project mee uit de grond stampten. Dit complex met 64 woningen draagt bij tot de hernieuwing van de Van Volxemwijk in Vorst.

Ducuroir ondergaat metamorfose. Het wooncomplex Ducuroir vormt mee het nieuwe gezicht van de Van Volxemwijk in Vorst. Met zijn 32 lage-energieappartementen en 32 passiefappartementen geeft Ducuroir een tweede leven aan deze voormalige houtmachinefabriek. Om de link tussen verleden en heden te bewaren, siert het originele uithangbord van de fabriek de ingang van het complex. Het project is een daverend succes, want alle geconventioneerde woningen waren in december 2014 al verkocht. Van de vrije woningen is nog maar 20 % beschikbaar.

Gemoedelijkheid, sociale gemengdheid en duurzame ontwikkeling. De openbare en private partners hebben niet enkel werk gemaakt van uitstekende energieprestaties, maar ook van de gemoedelijkheid van de ruimten. De aanleg van de openbare ruimte werd toevertrouwd aan een gespecialiseerd studiebureau. Tussen de twee gebouwen zijn er verschillende groene eilandjes met een waaier aan struiken- en plantensoorten. De centrale plaats, die omzoomd is met banken, is een ontmoetingsruimte voor de bewoners, net als de collectieve moestuin achteraan het complex. In deze moestuin zijn ook voorzieningen voor personen met beperkte mobiliteit.

Voor citydev.brussels en JCX was ook sociale gemengdheid een essentieel onderdeel van het project. Aangezien de helft van de woningen vrij is en de andere helft geconventioneerd, hebben de bewoners van Ducuroir een verschillende professionele, culturele … achtergrond. Die gemengdheid vormt een echte sociale rijkdom voor de bewoners, dankzij de onderlinge ontmoetingen en uitwisselingen.

Duurzame ontwikkeling is de hoeksteen van dit project. Van bij het ontwerp hebben de partners rekening gehouden met grijze energie: dat is de energie die nodig is voor de vervaardiging, het transport en de verwijdering van de materialen. De ecologische voetafdruk van de gebouwen is tot het minimum beperkt, dankzij de uitstekende isolatie, de thermische zonnepanelen, de groendaken …

Een wijk in volle bloei. Net als andere projecten, zoals het centrum voor hedendaagse kunst WIELS en de Bervoetswijk, draagt Ducuroir bij tot de heropleving van dit deel van Vorst, waar vandaag heel wat grafici, architecten en creatieve en communicatiebureaus gevestigd zijn. “Met de projectoproep die we in 2010 lanceerden, konden we bijdragen tot de opwaardering van deze wijk via een win-winsamenwerking met JCX Immo, onze privépartner,” legt Benjamin Cadranel, administrateur-generaal van citydev.brussels, uit. “citydev.brussels was overigens eerder al actief in de buurt: we realiseerden hier de Bervoetswijk met 239 woningen, die we in 2011 inhuldigden. Weldra zullen we hier in samenwerking met de gemeente ook een nieuw complex met 130 woningen ontwikkelen, vlakbij het gemeentehuis.”

Publicités

Laisser un commentaire

Choisissez une méthode de connexion pour poster votre commentaire:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s