Monumentenwacht inspecteert St-Romboustoren in Mechelen #mechelen

MECHELEN

Sint-Rombout

 

Deze week heeft een spectaculaire inspectie van Monumentenwacht Antwerpen plaats van de toren van de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen, de belangrijkste toeristische terkpleister van de stad. Klimmers van Monumentenwacht inspecteren de gevels vanaf 94 meter hoogte en meten eventuele schade op. De inspectie was voorzien voor april, maar werd op vraag van de stad enkele maanden uitgesteld om het broedproces van de slechtvalken op de toren niet te verstoren.

Met de inspectie wil het Monumentenwacht mogelijke schade vroeg opsporen. “Regelmatige controle van de bewaringstoestand van het erfgoed en het stimuleren van tijdige ingrepen maken grote herstellingen overbodig. Voorkomen is beter dan genezen”, zegt schepen van Monumentenzorg Greet Geypen. Na de inspectie wordt een rapport opgesteld om te zien welke werken op korte of lange termijn noodzakelijk zijn. Voor kleinere herstellingen of onderhoud maakt de dienst zelf restauratiedossiers op.

De laatste grondige inspectie dateerde van 2006. “Ondertussen werden er al regelmatig onderhoudswerken uitgevoerd. Zo werden onder meer in 2008 en 2009 werken aan de galmborden uitgevoerd en in 2011 en 2012 werden de windvaan en de dekstenen bovenaan de toren hersteld”, weet Greet Geypen.

info: kerknet.be

Votre commentaire

Choisissez une méthode de connexion pour poster votre commentaire:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s