Een nieuwe vereniging voor alleenstaanden. #brussel #sint-pieters-woluwe #openvld

OpenVLD brussels parlementslid Carla Dejonghe richt een vereniging op voor alleenstaanden

Carla Dejonghe (VLD)

Carla Dejonghe (VLD)

‘Hopelijk mag all1 bij de volgende regeringsvorming ook bij de formateur langs’

 

1 op 3 Belgische huishoudens bestaat vandaag uit één persoon. In grote steden zoals Brussel of Parijs is dat zelfs al 1 op 2. Politiek gezien blijven zij echter een grotendeels onzichtbare massa. Een diverse groep alleenwoners wil daar verandering in brengen en heeft zich daarom verenigd in all1: de Belgische belangenvereniging voor alleenwoners.

In andere Europese landen zoals Nederland, Frankrijk en Zwitserland bestaan al jaren verenigingen die de belangen verdedigen van personen die alleen wonen. Initiatiefneemster Carla Dejonghe is bijgevolg zeer tevreden dat voortaan ook de Belgische alleenwoners vertegenwoordigd worden en hun stem kunnen laten horen.

all1 is ambitieus. In de eerste plaats willen we de belangen verdedigen van alle Belgen die, om uiteenlopende redenen voor een korte of langere tijd, alleen wonen. Zij worden namelijk met een aantal problemen geconfronteerd op het vlak van fiscaliteit, huisvesting, erfenis, enzovoort die niet gelden voor koppels. all1 wil hierover een maatschappelijk en politiek debat op gang brengen, maar ook wetenschappelijk onderzoek rond de thematiek bevorderen. We werken daarom nu al samen met de Wetenschapswinkel. Het streefdoel is echter om te komen tot een leefvormneutrale regelgeving binnen een maatschappij met een meer waarheidsgetrouw beeld van de zeer diverse groep alleenwoners.”, aldus Carla Dejonghe.

 

Iedereen is betrokken partij

all1 wil komaf maken met het clichébeeld van de jonge happy single die volop geniet van het vrijgezellen- en stadsleven. De werkelijkheid is complexer. De oprichters van all1 weerspiegelen dan ook de diverse samenstelling van de alsmaar groeiende groep alleenwoners: man en vrouw, met en zonder kinderen, jong en minder jong, single of in een LAT-relatie. all1 richt zich dus tot iedereen die door veranderende situaties alleen komt te staan. Als velen onder ons op een bepaald moment in ons leven een tijdje alleen komen te wonen, is iedereen dus betrokken partij.

Nathalie Le Blanc, auteur van het boek ‘Solo. Waarom steeds meer mensen alleen wonen’, hoopt alvast dat all1 bij de volgende regeringsvorming ook langs mag gaan bij de formateur, ergens tussen de Gezinsbond en het Minderhedenforum in. Le Blanc: “Het wordt tijd dat we alleen wonen gaan zien voor wat het is: iets doodnormaals, wat we allemaal een tijdje zullen doen. Dat het vaak maar tijdelijk is, is geen argument om alleenwoners over het hoofd te zien. Zelfs als je maar een paar jaar alleen woont tussen twee relaties in, is het fijn dat je een betaalbare woonst vindt, niet meer belasting moet betalen dan doorsnee of niet met de nek aangekeken wordt. Dankzij de belangenvereniging krijgt de ongeveer 17 à 18% van de Belgen die alleen woont een gezamenlijke stem.”

Als eerste activiteit nodigt all1 op 23 juni studente Yelene Van den Bossche uit die net een thesis schreef over de politieke economie van eenpersoonshuishoudens en de weerslag van onaangepast beleid op alleenstaanden.

Meer info:

Voorzitter Carla Dejonghe: 0496/42 00 60

www.all1.be

Votre commentaire

Choisissez une méthode de connexion pour poster votre commentaire:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s