Groen licht van de vlaamse regering voor Uplace. #brussel #politiek #vlaamsbrabant #machelen #handel

MACHELEN

Uplace

Het Uplace megawinkelcomplex, die zal worden gevestigd in Machelen, zal binnenkort  ontstaan. Na vele avonturen, heeft de Vlaamse regering, woensdagavond,  in de persoon van de minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en minister van Milieu Joke Schauvliege (CD & V) het bestemmingsplan goedgekeurd.

De oppositie is woedend ! De sp.a onder meer. Volgens hen zou een dergelijke complex  een ramp vormen voor de mobiliteit rond Brussel, is de ring al erg verzadigd. Dit is de mening van Hans Bonte, buirgemeester van Vilvoorde en kamerlid(SP.A).

Maar de burgemeester Jean-Pierre De Groef van Machelen, nochtans ook SP.A, is  gelukkig na die beslissing  Inderdaad  3500 banen worden op het complex voorzien.

De Groenen, ondertussen, wijzen op een « anti-klimaat » beleid uitgevoerd door de Vlaamse overheid. Ze begrijpen niet waarom de overheid  een project ondersteunt dat zwaar bekritiseerd werd door milieuverenigingen, verkozenen  van de meerderheid en de oppositie en een aantal onafhankelijke organisaties.

De CD&V afdeling  Vilvoorde  vindt  dit plan in strijd met een toekomstgerichte mobiliteit voor Vlaanderen en Vilvoorde. Koen van den Heuvel, CD & V-fractieleider in het Vlaamse parlement bevestigt de lokale positie. Hun minister Joke Schauvlige verdedigt het project vurig..

Terwijl zijn partij in  de Vlaamse regering zit  met minister Annemie Turtelboom, zei  de burgemeester van Mechelen Bart Somers (OpenVLD), uit angst voor een impact op de handel in zijn  stad, op Twitter dat het Uplace project ouderwets is en ingaat tegen de nieuwe trends om handelskernen in de stadscentra te  promoten.

Alleen de Voka en Unizo verheugen zich. VOKA (Vlaamse werkgevers) ziet het als een « belangrijke economische hefboom voor de regio. ».  Een site van deze omvang zou in feite duizenden banen in een regio met bijna 19.000 werkzoekenden scheppen.

Dit is ook de mening van Karel van Eetveldt (Unizo), die beweert dat de Uplace-project  geen invloed  heeft op de algemene stedelijke planning in het Vlaams Gewest.

Belangrijk ook te weten dat de DoxxBrussel megacomplex , gebouwd door de onroerend goed dochteronderneming van de groep Mestdagh, zich zal bevinden in de buurt van de  Van Praetbrug in Schaerbeek. Is er ruimte voor twee megawinkelcentra op  zo’n kleine afstand?

ALV

vertaling: MDD

Publicités

Répondre

Choisissez une méthode de connexion pour poster votre commentaire:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l'aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s