Minister Reynders in Moscou

UKKEL / BELGIE

Reynders

Vicepremier en minister van Buitenlandse zaken Didier Reynders bracht gisteren een bezoek aan de Russische hoofdstad Moskou in het kader van het Belgische voorzitterschap van de Raad van Europa. Hij had er gesprekken met zijn ambtsgenoot Sergey Lavrov, Doemavoorzitter Sergey Naryshin, minister van Justitie Alexander Konovalov en de Russische mensenrechtencommissaris Ella Pamfilova. Voor zijn politieke contacten had de minister een onderhoud met vertegenwoordigers van de samenleving om beter inzicht te krijgen in de uitdagingen waarvoor Rusland staat voor de rechtsstaat en de mensenrechten.

Wat de mensenrechten en de rechtsstaat betreft, heeft Didier Reynders de aandacht gevestigd op de monitoring van gevangenissen, een gangbare praktijk in de lidstaten van de Raad van Europa. Voorts  heeft hij gesproken over het verdrag over de bestrijding van mensenhandel, de aanpassing van de wet op de ‘buitenlandse agenten’ en de situatie van de minderheden: de nationale minderheden en de minderheden op basis van identiteit, zoals bijvoorbeeld de seksuele geaardheid. Op dat laatste punt verschilt de Russische visie van de Europese aanpak. Toch heeft Didier Reynders vastgesteld dat dit geen belemmering mag zijn om de discriminaties waarover wel overeenstemming bestaat, aan te pakken. Ten slotte heeft de minister zijn waardering uitgesproken voor de vooruitgang die Rusland heeft gemaakt op het vlak van de uitvoering van de arresten van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, hoewel nog aanzienlijke inspanningen moeten worden geleverd.

Op bilateraal vlak groeien de handel en investeringen tussen België en Rusland, wat een bewijs is van een sterk partnerschap en een onderlinge afhankelijkheid. Het doel is om deze trend voort te zetten, maar binnen het kader van de EU-sancties. Deze sancties zijn specifiek en hebben een duidelijk doel. Dat doel is zeker niet Rusland te isoleren. Voor Didier Reynders is het niet tegenstrijdig om openlijk de mensenrechten te verdedigen en tegelijkertijd handel en investeringen te bevorderen.

Wat de internationale diplomatie betreft, kwam in de eerste plaats Oekraïne aan bod. De minister herhaalde het Europese standpunt over de aanhechting van de Krim. Die annexatie is volgens het internationale recht illegaal en ze wordt dus niet internationaal niet erkend. Een politieke oplossing kan alleen worden gevonden met het Protocol van Minsk, de enige internationaal erkende referentie. De minister benadrukte dat het akkoord van Minsk een staakt-het-vuren inhoudt dat door alle partijen moet worden gerespecteerd. Het betekent ook een verbintenis tot interne hervormingen binnen Oekraïne en tot bijstand aan de bevolking in het oosten van het land. Minister Reynders benadrukte dat eergisteren ook tijdens zijn bezoek aan de Oekraïense hoofdstad Kiev.

Rusland is een belangrijke speler in het internationale systeem en het internationale recht moet worden gerespecteerd. De Russische rol en invloed in een aantal belangrijke dossiers werden besproken. Wat het conflict in Syrië betreft, hopen België en Rusland dat vooruitgang kan gevonden worden door de speciale gezant Staffan de Mistura. In het  vredesproces in Midden-Oosten is het noodzakelijk dat alle partijen naar de onderhandelingstafel terugkeren. Met de steun van het Kwartet, waar de EU nieuwe inspanningen zal doen met een nieuwe permanente speciale gezant. Tot slot moeten Rusland en de EU samen het probleem van de buitenlandse strijders aanpakken.

België is de opofferingen van het Russische volk niet vergeten in de strijd tegen het nazisme op het Europese continent, die op 9 mei 2015 in Moskou zullen worden herdacht. Didier Reynders liet weten dat ons land er op hoog niveau zal worden vertegenwoordigd.

Reynders2

Votre commentaire

Choisissez une méthode de connexion pour poster votre commentaire:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s