FLORALIEN VAN START IN HET KASTEEL VAN GROOT-BIJGAARDEN

image001 (1)

Al voor de elfde keer vindt in het park en de serres van het kasteel van Groot-Bijgaarden de voorjaarsbloemententoonstelling plaats. Van vrijdag 4 april tot en met donderdag 8 mei opent het park van 14 hectare zijn deuren voor het publiek. Deze tentoonstelling met internationale allures lokt elk jaar heel wat toeristen die onze hoofdstad in de lente een bezoekje brengen. 

 

Het kasteel van groot-Bijgaarden

Het kasteel van groot-Bijgaarden

Bloemenrijkdom

 

Het park van het kasteel van Groot-Bijgaarden – getekend door de tuinarchitect Louis Fuchs in het begin van de 20e eeuw – komt voortreffelijk tot zijn recht tijdens de tentoonstelling. Zo trekken de bloemenstruiken en de kleurrijke bloembedden talrijke Belgische en buitenlandse bloemenliefhebbers aan.

Onder leiding van specialisten uit het bloembollenvak planten de tuinmannen van het kasteel elk jaar meer dan 1 miljoen bloembollen met de hand. Zo kunnen natuurliefhebbers 4 weken lang genieten van 265 soorten tulpen, 28 soorten hyacinten, 83 soorten narcissen en nog 40 andere bloembolsoorten.

Voor de kenners: de tulpen worden onderverdeeld in de categorieën vroeg-, middelvroeg- en laatbloeiend. Deze kan men nog verder onderverdelen in de klassieke triumphtulpen, botanische tulpen (kaufmanniana, greigii en fosteriana), leliebloemigen, crispa’s, viridiflora’s, papegaaien, dubbele en meerbloemigen. Bij de narcissen zijn zeldzame variëteiten te zien, zoals de vlindernarcis en de botanische soorten. Een van de nieuwigheden is een prachtige Vincent van Gogh tulp met roodbruine bloemblaadjes.

Onder de eeuwenoude bomen ligt een tapijt van wilde bloemen met miniatuurtulpjes, muscari’s, irissen, scilla siberica’s, anemonen en alliums. Vanaf de brug aan het kasteel ziet u aan de overkant een groot hart van verschillende rode tulpensoorten. Het labyrint, in alle kleuren van de regenboog, is en blijft een bezienswaardigheid. Naast de boomgaard bevindt zich een tuin met rododendrons en azalea’s. Deze komen uit de Exbury Gardens in het zuidwesten van Engeland (zonder twijfel het beste park ter wereld voor rododendrons, onder impuls van Lionel de Rothschild, die het in het begin van de 20e eeuw ontwierp).

Indoortentoonstelling

In de serre van 1000 m2 kan de bezoeker naar hartenlust rondwandelen om de bloemperken en decoratieve planten te ontdekken. Elke week staan andere bloemensoorten in kijker. Florist Hans Danko zal de boeketten vernieuwen. In totaal zal hij niet minder dan een honderdtal bloemstukken creëren. U kunt hem elke vrijdag live aan het werk zien.

In de kapel krijgen de orchideeën vrij spel, waaronder de beroemde blauwe Vanda met luchtwortels. En in de donjon wacht u een mooie bloemrijke verrassing.

Deze bloemententoonstelling is mogelijk dankzij de bijdrage van vooraanstaande Belgische en Nederlandse kwekers en exporteurs van bloembollen en planten.

Een beetje geschiedenis over het labyrint

Het labyrint van Groot-Bijgaarden (1748) was een project van de 031tekenaar Ferdinand-Joseph Derons (1700-1762) voor de markiezin Hélène-Hyacinthe de Boisschot, gravin van Erps, baronesse van Zaventem en echtgenote van de graaf van Königsegg. De inrichting van het park is gebaseerd op de beroemde zeventiende-eeuwse Franse tuinen van Lenôtre, zoals in Vaux-le-Vicomte en Versailles, en op de Belgische tuinen van Beloeil en Mariemont (18e eeuw). Maar het lijkt erop dat de plannen nooit werden uitgevoerd. Zo was er een halve eeuw later niets van het project te zien op de overzichtskaart van P.C. De Decker.

Pas in het begin van de 21e eeuw herontdekte de huidige eigenaar het plan voor een labyrint. Hij besloot om het met tulpen uit te voeren op de plaats waar men het 250 jaar eerder had gepland.

In het park komt de bezoeker meer te weten over de restauratie en het onderhoud van het kasteel van Groot-Bijgaarden, een beschermd historisch monument sinds 1940. De inrichting is hier volledig op afgestemd.

Respect voor de traditie

Het concept en de uitvoering van de tentoonstelling Floralia Brussels zijn volledig toevertrouwd aan Maarten en Pieter Bakker, die uit een beroemde Nederlandse familie van bloembolkwekers stammen. Ze doorkruisen Nederland op zoek naar de mooiste soorten en de meest getalenteerde kwekers. Daarna stellen ze de tuinen samen op basis van de kleurendiversiteit en de bloeiperiode van de verschillende variëteiten.

Sinds drie jaar lokt de tentoonstelling duidelijk een meer internationaal publiek. Japanners, Russen of Polen … net zoals vele andere toeristen wandelen ze enthousiast en nieuwsgierig door het bloemrijke park.

Praktische informatie over Floralia Brussels, van 4 april t/m 8 mei

Park elke dag open van 10 tot 18 u.

Bezoekers kunnen iets eten in de cafetaria. Groepen reserveren het best.

Tulpen, orchideeën en andere bloemen of zomerbloembollen te koop aan de uitgang van het park.

 

Toegang

Volwassenen                      12 euro

Senioren                              10 euro

Kinderen (6-14 jaar)          5 euro

Kinderen < 6 jaar                gratis

Groepen > 20 pers.            10 euro p.p.

 

Bezoek met gids (reserveren verplicht) 80 euro.

www.floralia-brussels.be/nl

 

Votre commentaire

Choisissez une méthode de connexion pour poster votre commentaire:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s