10 GEBODEN VOOR BRUSSEL

Bianca Debaets

“Brussel is een stad met vele uitdagingen maar met nog meer potentieel”. Dat is de conclusie die Bianca Debaets gisterenavond maakte tijdens de voorstelling van haar boek “10 geboden voor Brussel” (uitgegeven bij Lannoo).  Ook de voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy benadrukte in zijn inleiding de troeven waar Brussel over beschikt. Onder meer door te verwijzen naar de Europese instellingen die goed zijn voor 5 % van de rijkdom van het Brussels Gewest en 40.000 jobs genereren.

Nu de 6de staatshervorming extra bevoegdheden geeft aan Brussel staat het gewest voor een cruciale fase in zijn ontwikkeling. Welke richting zullen de beleidsmakers inslaan? Welke keuzes zullen ze maken om de capaciteitsdruk in het onderwijs, de huisvestingscrisis en de grote werkloosheid het hoofd te bieden? In de “10 geboden voor Brussel” worden alvast enkele mogelijke pistes aangereikt.

De grote opkomst tijdens de boekvoorstelling – met twee gevulde zalen in Muntpunt – toont aan dat de discussie sterk leeft. Het debat werd ook ruimer opengetrokken met gastsprekers als Karel Van Eetveld (Unizo), Eric Corijn (VUB) en Dirk De Clippeleir (AB). Brussel mag dan wel het culturele mekka van het land zijn en een veel gesmaakte smeltkroes van talen en culturen, toch zijn er nog belangrijke stappen te zetten om van Brussel een modelmetropool te maken.10geboden

Als Brussels volksvertegenwoordiger kent Bianca Debaets de mogelijke valstrikken waarin een wervend stadsproject kan verzeild geraken. Met haar coauteurs Guido Fonteyn – journalist en Walloniëkenner – en Dirk Van Gerven – advocaat en gewezen stafhouder– durft ze dan ook de vinger op de wondes te leggen: “Hoe komt het dat de gemeenten en gewest elkaar soms tegenwerken, eerder dan samen te werken? Moeten we ook in Brussel niet dringend werk maken van een verplicht inburgeringsbeleid? En kan het Nederlandstalig onderwijs de toestroom van zoveel anderstaligen nog wel aan?” Debaets legt ook nieuwe accenten. Zo ziet ze tijdelijke bezetting als instrument om de leegstand in Brussel tegen te gaan, wil ze in het woonbeleid meer aandacht voor singles en droomt ze hardop van een Brusselse kunstenbiënnale en een Cité de la Musique.

Met de “10 geboden voor Brussel” ligt het debat over de toekomst van het Brussels Gewest open. Het is geen verkiezingspamflet, noch een vrijblijvende brainstorm over de grootstad maar een enthousiaste en tegelijk een kritische inkijk in één van de meest interessante steden. De clichés voorbij biedt dit boek objectieve en sprekende gegevens en cijfers en word je als lezer mee uitgedaagd om na te denken over de stad van de toekomst.

Dat Vlaanderen Brussel niet loslaat komt niet alleen in het boek aan bod maar werd ook krachtig onderlijnd door CD&V-voorzitter Wouter Beke. Hij benadrukte ook niet gewonnen te zijn voor een model waarbij Brusselaars een verplichte gemeenschapskeuze moeten maken. “De Brusselse identiteit kan je niet wegcijferen maar wel hand in hand laten gaan met een positieve samenwerking met de Franse en Vlaamse Gemeenschap”, aldus Wouter Beke.

Zie het interview van Bianca in tvbrussel:

http://www.brusselnieuws.be/nl/video/tvbrussel/bianca-debaets-cdv-brussel-moet-zijn-troeven-beter-benutten

Votre commentaire

Choisissez une méthode de connexion pour poster votre commentaire:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s