BRUSSELSE ORDONNANTIE OVER BETALING DER WATERFACTUREN

Eigenaar draait niet langer op voor onbetaalde waterfactuur huurder

 Vandaag wordt in het Brussels Parlement de ordonnantie gestemd omtrent de waterfactuur. De belangrijkste verdienste ervan is dat het zekerheid biedt, zowel voor de eigenaar van een gebouw als voor de huurder ervan. Zo draait de eigenaar niet langer op voor een onbetaalde waterfactuur van zijn/haar huurder. Dit op voorwaarde dat eigenaar een individuele waterteller installeert. Dit geeft op zijn beurt de huurder de zekerheid dat hij/zij enkel wordt gefactureerd voor het eigen verbruikte water.

In Brussel wordt vandaag 72% van de waterfacturen niet naar de verbruiker verzonden. Het is aan de verhuurder om het bedrag te verhalen op zijn huurder. Het was echter ook de eigenaar-verhuurder die moest opdraaien voor de onbetaalde rekeningen van zijn/haar huurder(s). Open Vld onderhandelde binnen de meerderheid, samen met CDH, over een voorstel van ordonnantie dat een einde moet stellen aan deze onrechtvaardige regeling.

Brusselse parlementslid Els Ampe (VLD)

Brusselse parlementslid Els Ampe (VLD)

 “Eigenaars zullen in Brussel dus niet langer opdraaien voor onbetaalde waterfacturen van hun huurders. Een onrecht dat vandaag eindelijk wordt rechtgezet.”, aldus Brussels parlementslid Els Ampe (Open Vld).

 

Slechts één op drie Brusselaars betaalt vandaag rechtstreeks zijn waterrekening. De meeste woningen zijn immers niet voorzien van een individuele watermeter. De rekening wordt dan naar de eigenaar of naar de syndicus verzonden die de verdeling van het verbruik over de bewoners regelt. Dit systeem is niet in het voordeel van de huurder: ofwel maakt de eigenaar een lineaire afrekening (wat de kleine verbruikers benadeelt), ofwel legt de eigenaar een forfait op dat meestal hoger ligt dan het reëel bedrag, ofwel berekent de eigenaar het bedrag op basis van de bewoonbare oppervlakte, wat vaak voor eindeloze betwistingen zorgt, zeker in verouderde woningen.

Maar de bestaande regeling was ook belastend voor de eigenaar, omdat in geval van betwisting Hydrobru (de intercommunale belast met het waterbeheer) zich steeds tegen de eigenaar keert. Bijgevolg houden de eigenaars de huurwaarborgen in tot ze zekerheid hebben dat alle betalingen door de huurder werden voldaan. 

Om deze conflicten in de toekomst te vermijden stelt deze ordonnantie voor om overal individuele meters te installeren. De installatie van deze individuele meters gaat gepaard met het opheffen van de verantwoordelijkheid van de verhuurder over de waterfactuur van zijn huurder(s). “Dit systeem is eerlijker voor huurders die soms te hoge waterrekeningen betalen, én eerlijker voor eigenaars die opgezadeld worden met onbetaalde waterfacturen van hun huurder.”, aldus Els Ampe (Open Vld), medeondertekenaar, samen met hoofdindiener Ahmed El Khannouss (CDH) van het voorstel. De indieners dringen ook aan op een beleid dat de installatie van de individuele watermeters versnelt. Zo’n meter installeren kost namelijk €668, plus de loodgieterskosten.

Dit voorstel kwam er na consultatie van zowel het eigenaarssyndicaat als het huurderssyndicaat en is in ieders voordeel. Het zal ook het aantal geschillen en betwistingen verminderen, zowel bij Hydrobru als bij het vredegerecht. 

Wat Open Vld betreft is dit ook een sterk signaal naar wie investeert in huurwoningen op de Brusselse huurmarkt: “De vraag naar kwalitatieve huurwoningen voor alle inkomensklassen groeit sterk in Brussel. De privémarkt is de belangrijkste aanbieder. We moeten dus rechtszekerheid bieden aan verhuurders die investeren in goede huurwoningen.”, besluit Els Ampe.

Votre commentaire

Choisissez une méthode de connexion pour poster votre commentaire:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s