Kersttoespraak van onze Koning

HET HOF/LA COUR

RoiNoël

 

Dames en heren,

Niet zo lang geleden hebben we afscheid genomen van Koningin Fabiola. Aan de zijde van Koning Boudewijn had ze ons land helemaal in haar hart gesloten. Ze bezat de gave om al wie ze ontmoette, met eenvoudige woorden en gebaren, hoop te geven. Zonder voorbehoud zette ze zich in voor wie het moeilijk had. We zijn haar zeer dankbaar voor alles wat ze heeft gedaan, voor wie ze was. In naam van onze familie wil ik u hartelijk danken voor de vele blijken van sympathie en genegenheid die we naar aanleiding van haar overlijden hebben mogen ontvangen.

Het leven van Koningin Fabiola stond in het teken van hoop en optimisme. Zo gaf zij ons een boodschap van onschatbare waarde, in een tijd die al te veel gekenmerkt wordt door angst. Angst voor de toekomst, voor mislukking, voor de andere. Angst kan zo overweldigend zijn, dat ze mensen verlamt, zodat ze zich in zichzelf en in eenzaamheid opsluiten, hun zin in de toekomst verliezen.

Ik heb begrip voor de ongerustheid en moedeloosheid tegenover de reusachtige uitdagingen waar onze generatie voor staat, de zwakke economische groei, de stijgende armoede. Maar laten we niet toegeven aan berusting. Samen, met gezamenlijke inspanning, kunnen we de crisis overwinnen. Er is een zekere moed nodig om in te gaan tegen verzuring.

Laten we allereerst proberen de wereld met andere ogen te zien. Door een positieve opstelling komt er meer energie en creativiteit vrij, niet alleen bij onszelf maar ook bij wie we zo benaderen. Ik denk daarbij aan de vele mensen die de Koningin en ik hebben ontmoet – en die in mislukking of tegenslag sterkte weten te vinden voor een nieuwe start. Zo’n attitude leidt tot engagement. Het is ook een levenshouding die anderen werkelijk inspireert. Ze maakt dat we elkaar beter kunnen aanvullen, ze versterkt de samenhang in de maatschappij. Ze geeft een gevoel van geborgenheid, haalt ons uit het isolement, haalt onze banden met elkaar aan en geeft opnieuw zicht op de toekomst.

Laten we ook om ons heen kijken. Er zijn in onze maatschappij gelukkig veel positieve krachten aan het werk. Ik denk daarbij aan de vele mensen die zich vaak vrijwillig inzetten voor de jeugd, de ouderen onder ons, de zieken, mensen die alleen zijn of het financieel erg moeilijk hebben. Ik denk aan de solidariteit waar we telkens weer blijk van geven. Aan onze openbare diensten die dag in dag uit klaar staan voor de bevolking. Aan al die bedrijven en administraties die erin slagen efficiëntie te koppelen aan zorg voor hun medewerkers. Ten slotte denk ik daarbij aan de indrukwekkende innovatiekracht van onze bedrijven en onderzoekers. Ook die innovatiekracht is een uiting van een open en optimistische instelling. Elke vooruitgang, hoe bescheiden ook, begint met een positieve kijk op de zaken.

Dames en heren,

Laten we aan de vooravond van Kerstmis en bij het begin van het nieuwe jaar met een hoopvolle blik naar onszelf en naar onze omgeving kijken. Laten we zin hebben in de toekomst. Het is alvast wat de Koningin en ik u, en al wie u lief is, toewensen.

drapeaubelge

bron: www.monarchie.be

Votre commentaire

Choisissez une méthode de connexion pour poster votre commentaire:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s