Uitsluiting werkzoekenden: Gosuin trekt alarmbel !

REGIO

Didier Gosuin: Brussels minister voor economie en werk

Didier Gosuin: Brussels minister voor economie en werk

 

Minister Didier Gosuin (FDF) trekt aan de alarmbel. Volgens maatregelen beslist door de federale regering zullen op 1 januari 4694 brusselaars uitgesloten worden uit hun recht op een inschakelingsuitkering behalve als de betrokken personen hun recht kunnen laten gelden op een verlenging. Dit bv. als ze ten minste 33% gehandicapt zijn of als ze lijden aan ernstige medische, mentale, psychische of psychiatrische problemen.

De Minister vreest een sociale bloedbad en heeft geschreven aan eerste minister Charles Michel enfederaal minister Kris Peeters om een moratoir te bekomen.

Hij heeft opdracht gegeven aan de brusselse administratie Actiris om de betrokkene 4694 personen te ontmoeten en na te gaan of zij recht kunnen hebben op een verlenging van hun rechten. Door gebrek aan tijd wegens de door de federale regering vastgestelde termijnen, kunnen 250 personen niet ontvangen worden door de regionale administratie. Dit betekent dat ze hun rechten gaan verliezen op 31 december. Als ze dan een aanspraak maken op OCMW uitkering kan het twee à drie maanden duren, periode gedurende dewelke ze geen inkomen zullen hebben terwijl het, voor de meeste betrokkenen, gaat om alleenstaande personen met kinderen. Volgens de analyse van de brusselse administratie hebben de meest betrokkenen tussen 30 en 40 jaar.

Door verlies aan hun inschakelingsuitkering zullen deze mensen ook andere rechten verliezen (bv. verlies van vermeerderde familiegeld) en tal van prestatie vanaf dan moeten betalen terwijl ze kosteloos konden genieten over bv. openbaar vervoer, cursussen, kribbekosten enz…

In feite zal het gewicht van de nieuwe maatregelen onrechtstreeks door de gemeenten moeten worden gedragen aangezien de meeste mensen aan de deur van het OCMW gaan aankloppen.

De meeste betrokkenen bevinden zich al in moeilijke wijken. De kaart hieronder toont het zeer duidelijk. De fragiele gemeenten zullen daardoor nog fragieler worden.

carteregionGosuin

 

Het is nu afwachten hoe het federaal niveau zal reageren op de eisen van de brusselse regering. De sociale partners, die in hoogdringendheid zijn samengekomen zijn het eens met de brusselse regering.

Afachten dan !

 

MDD

Votre commentaire

Choisissez une méthode de connexion pour poster votre commentaire:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s