Didier Reynders ontvangt Steuncomité voor Oosterse Christenen

chrétiensdirak

10460719_10203134468577000_2254077489934752227_n

Nazareër zijn, een teken van verdrukking voor de Christenen in Mossoul waarvan de huizen met dit teken zijn beklad om ze beter later te vernietigen

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders ontving  een delegatie van het Steuncomité voor Oosterse christenen. Het comité werd opgericht op 28 juli als reactie op de verslechterende situatie van de christenen in die regio. Verschillende leden van oost-christelijke gemeenschappen uit ons land zitten in het comité: Armeniërs, Chaldeeërs, Kopten, Melkieten, Maroniten en Syriacen.

Minister Reynders toonde zich opnieuw bezorgd over de toenemende dreigementen en gewelddaden tegen de christelijke minderheden in heel wat landen in het Midden-Oosten, vooral Syrië en Irak, maar ook Egypte. Momenteel telt het noorden van Irak 35.000 vluchtelingen, die hun hele hebben en houden zijn kwijtgeraakt. Tel bij die ontheemden het fors stijgende aantal christenen dat emigreert. Het aantal christenen in Irak is gedaald van 1,5 miljoen in 2003 naar 350.000 vandaag. De beweging die bijna honderd jaar geleden in de hele regio op gang kwam, wordt versneld.

Didier Reynders veroordeelde opnieuw de wreedheden en misdaden die de Islamitische Staat in Irak en Syrië (ISIS) plegen. Alle steun aan deze terroristische organisatie moet worden gestopt. ISIS is niet alleen een bedreiging voor de landen van de regio, maar voor de mensheid. Er moet meer worden gedaan op Europees niveau, maar ook via de Belgische humanitaire hulp aan bevolkingsgroepen in nood.

De minister herhaalde zijn voornemen om de geleverde inspanningen voort te zetten. Zowel op Belgisch als op Europees vlak, om te garanderen dat de rechten van de christelijke gemeenschappen worden nageleefd: vrijheid van godsdienst, eredienst en bescherming van het culturele erfgoed.

Daarom roept Didier Reynders alle religieuze en seculiere gemeenschappen van België op zich nog meer in te zetten. Zij moeten schendingen van de vrijheid van godsdienst of overtuiging in de Arabische wereld veroordelen, zodat de Oosterse christenen en alle andere geloven dezelfde rechten en bescherming krijgen als moslims en joden in België.

Votre commentaire

Choisissez une méthode de connexion pour poster votre commentaire:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s