Brussels Airport: derde recordmaand op rij en uitstekende passagierscijfers in eerste jaarhelft

In juni maakten 2.083.096 passagiers gebruik van Brussels Airport. Nooit eerder werd de grens van 2 miljoen vertrekkende passagiers in de maand juni overschreden. Het is meteen ook de derde opeenvolgende recordmaand voor Brussels Airport. Gespreid over de eerste jaarhelft zien we een groei van liefst 11,8 procent in vergelijking met vorig jaar, het gevolg van het verhoogde aanbod. De stijging van het aantal vliegbewegingen is minder groot dan de passagiersgroei aangezien het aantal passagiers per vlucht gestegen is.

Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company: “De uitstekende cijfers van de voorbije maanden tonen aan dat Brussels Airport de voorkeursluchthaven blijft van een groeiend aantal passagiers. De vele nieuwe bestemmingen en nog steeds aanzwellende reislust van de Belgen en passagiers uit onze buurlanden bevestigen Brussels Airport in haar rol van barometer voor de economie in ons land.

Passagiers. Juni 2014 is met meer dan 2 miljoen passagiers de derde opeenvolgende recordmaand voor Brussels Airport. Het record van het jaar 2000 wordt zo opnieuw gebroken, ondanks de vakbondsactie van Belgocontrol bij de start van de vakantie-uittocht. In vergelijking met juni vorig jaar gaat het om een stijging met 278.840 passagiers of 15,5%.

De groei komt uit alle passagierssegmenten, zowel lokaal opstappend verkeer (+13,1%) als transferpassagiers (+17,5%).

Vracht. Ook in de maand juni groeit het volume vracht gevlogen via Brussels Airport. De groei van 2,9% tot 37.262 ton is evenwel lager dan de groei van de afgelopen maanden. Wereldwijd staat het vervoer van vracht aan boord van volvrachtvliegtuigen erg onder druk ten voordele van het vrachtvervoer aan boord van passagiersvliegtuigen (belly cargo). Dit weerspiegelt zich ook in de cijfers van Brussel.

De vracht aan boord van passagiersvliegtuigen stijgt met 7,4%. Ook het integratorverkeer blijft het goed doen met een stijging van 30,2%. De volvrachtvolumes laten een daling zien (-25,6%). Het aanbod van deze verschillende modi van vervoer is één van de sterke punten van BRUcargo en noodzakelijk voor de verankering van de logistieke bedrijven op de vrachtluchthaven en in België.

Vluchten. Met 8,4% stijgt het aantal vliegbewegingen minder snel dan het aantal passagiers (+ 15,5%). Dit wordt verklaard door de opvallend sterke stijging van het gemiddelde aantal passagiers per passagiersvlucht: 112 in juni 2014 ten opzichte van 106 in juni vorig jaar. Concreet betekent dit dat de capaciteit van de luchthaven efficiënter wordt gebruikt door het inzetten van grotere vliegtuigen, met een hogere bezettingsgraad. De gemiddelde bezettingsgraad van de vliegtuigen is van 73 naar 75,5% gestegen.

Eerste jaarhelft. Voor de eerste jaarhelft werd op Brussels Airport een groei van 11,8% geboekt wat betreft het totale aantal passagiers. Deze groei zette zich versneld door sinds de start van het zomerseizoen in april en dankzij de vele nieuwe routes, waaronder verschillende typische zomerbestemmingen op short haul en enkele nieuwe long haul bestemmingen zoals de route naar Washington en de extra capaciteit naar Afrikaanse bestemmingen (beide Brussels Airlines), en bijvoorbeeld ook de nieuwe bestemming Charlotte (American Airlines). Ook het inzetten van grotere toestellen door onder meer Jet Airways, THAI, Air Canada en United Airlines droegen bij tot de groei.

Het aantal low cost passagiers is dankzij de sterke groei van Air Arabia Maroc, easyJet en Vueling en nieuwkomer Ryanair zelfs verdubbeld (+100,1%).

Het segment van de leisure maatschappijen daarentegen kende een daling. Dit heeft hoofdzakelijk te maken met de onstabiele politieke situatie in Egypte, in normale omstandigheden de populairste bestemming in de winter en lente. De nieuwe routes van Jetairfly naar Miami en Tel Aviv en van Thomas Cook naar Split en Ajaccio, in combinatie met de extra capaciteit op andere markten zoals Spanje, Italië, Portugal en Griekenland, zorgen ervoor dat de terugval van het verkeer naar Egypte vanaf de start van het zomerseizoen wordt gecompenseerd.

Op cargovlak werd van januari tot en met juni 2014 een stijging opgetekend van 6,0% tot 223.310 ton vervoerde vracht. Het verlies in het volvrachtsegment (-20,8%) wordt goedgemaakt door de stijging van het integratorverkeer (+31,1%) en de belly cargo (+11,5%). Ook hier een positief teken voor onze economie.
brusselsairport

Votre commentaire

Choisissez une méthode de connexion pour poster votre commentaire:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s