STAD BRUSSEL KIEST VOOR WITTE STRAATVERLICHTING

Een eerste fase van het lichtplan voor Brussel is van start gegaan. Dat laat Brussels schepen van Openbare werken, Els Ampe (Open Vld), weten. “Uit de aanbevelingen van het lichtplan, heeft de Stad Brussel voor haar straatverlichting geopteerd voor lampen met een ‘witte’ tint, in de plaats van de ‘geel/oranje’ lampen. Dit zorgt voor een verhoogd veiligheidsgevoel en is een energiebesparing.”, aldus Els Ampe.

De eerste fase behelst de centrumwijken, de noordoostwijk en de Bockstaelwijk. Later komen de andere wijken van de Stad Brussel aan bod.

Els Ampe, brussels parlementslid (VLD) en schepen van mobiliteit in Brussel-stad

Els Ampe, brussels parlementslid (VLD) en schepen van mobiliteit in Brussel-stad

Betere zichtbaarheid / verhoogd veiligheidsgevoel. Eind april is Sibelga gestart met het vervangen van de gele door witte lampen. Sibelga, beheerder van de openbare verlichting op de gemeentewegen in de 19 gemeenten, zal die vervanging opnemen in het kader van haar preventieve onderhoudscampagnes.

“Deze witte lampen, metaalhalogenidelampen, zorgen ‘s nachts voor een betere zichtbaarheid zodat het veiligheidsgevoel zal worden verhoogd ”, vervolgt Els Ampe.

Het lichtplan van de Stad Brussel bevat aanbevelingen over openbare verlichting van wegen en monumenten en over  stadskernontwikkeling. Daarbij gaat het om technische, esthetische, economische en milieukeuzes. Alle betrokkenen, waaronder Sibelga, moeten daar rekening mee houden in hun beheer van de verlichting.

Energiezuinig. Al enkele jaren zorgt het lichtplan ervoor dat de straatverlichting op een aangenamere manier wordt ingepland door het verlagen van de armaturen. “Er worden meer verlichtingspunten geplaatst, die echter 32% minder vermogen nodig hebben. Dit resulteert in een daling van het algemeen verbruik van 5 à 10%. Op die manier creëren we een aangenamere straatverlichting, waarvan de focus ligt waar hij moet liggen: op het verlichten van de voetpaden, fietspaden en de rijweg.”, verduidelijkt Els Ampe (Open Vld).

 

Sibelga financiert, naast de volledige kosten voor de openbare verlichting, ook voor 70% de kostprijs van de gemeentelijke lichtplannen.

Laisser un commentaire