OOSTENDE VOOR ANKER TOT 1 JUNI

Oostendebynight

(c): chrdehennin@yahoo.fr

Wie tussen 29 mei en 1 juni in Oostende het spoorstation uit stapt, zal van de ene verbazing in de andere vallen. Zelfs bijna struikelen over het aanbod van alweer een Oostende voor Anker. Vele tientallen schepen, stoere matrozenliederen, gerookte zalm en haring, bier en wijn… ze zullen elkaar naar de kroon steken. In één woord? Feest in en voor Oostende! Dat zegt Hubert Rubbens, organisator, gezicht én boegbeeld van het watererfgoedfestival voor klassieke schepen, dat dit jaar al aan zijn vijftiende editie toe is.

Van sloep tot meermaster. De 150 schepen zullen aanwezig zijn verdeeld over het Montgomerydok en het Mercatordok. De zeegaande A-, B-, C- of D-schepen schepen liggen in het Montgomerydok. Van daaruit kunnen ze met ingeschreven bezoekers gemakkelijk het ruime sop kiezen voor een zeetripje van een paar uur. Maar iedereen kan vanop de Vindictivelaan of de visserskaai de schepen bewonderen, of afdalen naar de pontons en de schepen bezoeken. Welke? Bijvoorbeeld de Artemis (driemastbark / 59 m), Eldorado (in 1964: O 123 Jami), Gallant (gaffeltopzeilschoener), Iris, Jantje, Marjorie II (enige nog varende Belgische driemaster / 60 m), Mercedes (tweemaster / 50 m), Rupel (de enige Belgische tweemaster), Zenobe Gramme en Urania (opleidingsschepen van de Belgische en Nederlandse Marine). Ook de Nele, een replica van een Oostendse sloep met zeilen uit 1890 en in 2005 te water gelaten, feest mee.

In het Mercatordok liggen, behalve natuurlijk de gerestaureerde Mercator zelf, de wat kleinere schepen uit diverse landen en het vlaggeschip van het festival, Etoile du Roy, een kapersfregat uit de achttiende eeuw. Het 47 meter lange schip werd in 1988 in Marmaris (Turkije) gebouwd als replica van de Grand Turk, voor de BBC-serie Captain Hornblower. Met – voor de camera – aan bakboord de Engelse kleuren en aan stuurboord de Franse. De driemaster van 310 ton, met 240 man en 20 kanonnen aan boord, kreeg van de Franse koning een kapersbrief als vrijgeleide om de vijanden van de koning aan te vallen. De Etoile du Roy kon alle oceanen bevaren en erg veel buit vervoeren. Wie moeilijk te been is of om andere redenen liever niet tot op de pontons afdaalt, vindt langs de dokwand grote foto’s van het interieur van de meeste schepen. Oostende voor Anker mag dan klassieke boten als watererfgoed etaleren, het event beperkt zich niet tot de zeilsport. Daarom liggen er ook werk- en vissersschepen aangemeerd: stoomschepen, mijnenjagers, slepers, duwboten, touwboten, … Zelfs enkele bootjes in polyester, die intussen ook al veertig jaar oud zijn: de geschiedenis staat niet stil. 

70STE Verjaardag van de Bevrijding van Oostende. Jaarlijks kiest Hubert een thema en deze keer wordt het de bevrijding van Oostende. Naast de deelname van 30 schepen die ooit deelnamen aan de Tweede Wereldoorlog zal er in Oostende in samenwerking met de dienst voor Cultuur en Toerisme Oostende een wandeling voorgesteld worden aan het grote publiek met een 20 tal foto’s van zowel de bevrijding als beelden van tijdens de Twee Wereldoorlog. Deze foto’s staan perfect op dezelfde plaats waar de foto ooit genomen werd 70 jaar geleden. Het zal een blijvende herinnering zijn aan die woelige periode. Zowel Walraversijde als het stadscentrum, Opex en de yachtclub RYCO komen aanbod.

Genieten aan de wal. Naast het maritieme geweld op het water is ook van alles te doen en te zien aan de wal: demonstraties,

(c): chrdehennin@yahoo.fr

(c): chrdehennin@yahoo.fr

tentoonstellingen, animatie, … Op het Sint-Petrus-en-Paulus-plein trekken niet-commerciële standhouders de aandacht: de marine, het Belgisch Mathematisch Model, het Museum van Baasrode, … En aan de Vindictivelaan kun je je zeiluitrusting vernieuwen. Tussendoor versterk je de inwendige mens met dranken, zoals bier en wijn. Friet of hamburgers zul je er evenwel niet vinden, maar ter plekke gerookte zalm en haring des te meer. Was gerookte vis destijds voedsel voor de armen, dan is het nu (met jenever) een delicatesse. Haringroker René Goudvliet uit Enkhuizen rouwt daar alvast niet om: tijdens Oostende voor Anker is zijn kraampje steevast uitverkocht.

Muziek van gepaste sfeer. Deze Belgische, Britse, Franse, Ierse of Nederlandse groepen vergasten de bezoekers op toepasselijke muziek, zoals folk, rock en shanty. Ze spelen op twee podiums: op het Sint-Pieters-en-Paulus-plein en aan boord van de Barge, aan de Vindictivelaan.

Shanty? Shanty’s zijn ritmische liederen, destijds gezongen bij het gezamenlijk lichten van het anker of het hijsen en strijken van de zeilen. Doel was om de kwaliteit van het werk en de sfeer aan boord van het schip aan te zwengelen. De voorzanger, een van de matrozen, heette de shantyman. Hij nam uit volle borst de strofen voor zijn rekening. De rest van de bemanning viel in bij het refrein.

 • Boreas
 • Bostekop
 • Chiens d’mer
 • Diseurs du soir
 • Exmouth Shanty men
 • Flemish Caledonian Pipe and drums
 • Ghent’s studentenfanfare
 • Hot Rats
 • La Nouvelle Flibuste
 • Les Mâles de Mer
 • Les Pirates
 • Maï Mor
 • Melody Makers
 • Moragh
 • Mo-Chito
 • Scheepsfolk
 • Shantykoor Blankenberge
 • Te Fête
 • Triplesec
 • Vier N

Praktische tips

Bezoek aan Oostende voor Anker is gratis. Alle praktische informatie en het gedetailleerde programma zijn te vinden op de website www.oostendevooranker.be  

Votre commentaire

Choisissez une méthode de connexion pour poster votre commentaire:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s