IN HAREN GROEIT EEN KLEINE REVOLUTIE TEGEN BRUSSEL

Haren is sinds 1921 een gedeelte van Brussel-Stad. De uitbreiding van het kanaal had toen gezorgd voor administratieve reorganisaties en Haren, Neder-Over-Heembeek en Laeken werden door de hoofdstad ingelijfd.

HarenHaren was en is nog, in een kleinere mate, een klein plattelands dorp aan de grens met de grote stad: Brussl. De pittoreske landschappen herinneren ons nog aan de landelijke XIX eeuw. De Harenaars kweekten witloof die per trein werd vervoerd. Er waren daarom, en ook omwille van de fabrieken verschillende stations in Haren (Buda, Haren-Zuid, Buda). Vandaag is de bereikbaarheid via het openbaar vervoer zeer slecht en de MIVB heeft enkel de bulijn 64 in dienst (Naamsepoort-Haren). geen trams en geen metro. Dit heeft als gevolg dat veel Harenaars twee wagens hebben wat voor files zorgt in de Haachtsesteenweg en overlast in het centrum van het dorp omdat wagens door haren rijden om de Haachtsesteenweg te vermijden.

Haren, in het noord-oosten van het gewest en ingelijfd in de stad Brussel

Haren, in het noord-oosten van het gewest en ingelijfd in de stad Brussel

Brussel barst uit haar voegen. De nood aan huizen en appartementen is schrijnend. Om deze situatie te verhelpen, bouwt de stad Brussel verschillende nieuwe wijken in Haren. Die brengen al en zullen er in de toekomst een verarmde bevolking in Haren brengen. Met onteigeningen en minder groen tot gevolg. Tot ergernis van de oude Harenaars.

De megagevangenis die Vorst en Sint Gillis moet vervangen komt ook tegen 2018 in Haren op een enorm terrein palend aan de rangeerstation van Haren-Schaarbeek. Die gevangenis zal dwars door een nog veel gebruikt padje Diegem-Haren worden gebouwd. De inwoners zijn ontevreden.

De bevolking in Haren is momenteel onrustig en ontevreden van de zo grote transformatie van hund drop. Er heerst een gevoel van ontevredenheid t.o.v. Brussel, het verre Brussel, zeggen ze. Sommige inwoners durven zelfs spreken van kolonisatie. Vermoedelijk hebben ze de inlijving van 1921 nog niet geslikt.

Wat er ook van weze moeten dringend verschillende punten op het politiek agenda komen voor Haren: bereikbaarheid met openbare diensten, mobiliteit in het kleine centrum zelf, scholen, kribben, behoud van natuurplekjes.

Een kordate reportage van TV Brussel over de gemoederen in Haren:

http://www.tvbrussel.be/nl/video/1342/xl-groepje-harenaren-kolonisatie-door-brussel-beu-en-denkt-aan-afscheuring

Een voorstelling van het dorp door Harenaars:

MDD

Un commentaire

Votre commentaire

Choisissez une méthode de connexion pour poster votre commentaire:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s