70% VAN DE BELGEN EET MEER UIT OP RESTAURANT

Ter gelegenheid van de beurs Horeca Life – die plaatsvindt op 15, 16 en 17 september en die Belgische wereld van de Horeca en de gastronomie zal samenbrengen –– hielden de organisatoren van het evenement een enquête* die peilde naar de restaurantgewoonten van de Belg. Uit deze enquête vallen heel wat interessante tendensen te distilleren. Hierbij de meest opvallende.

De Belg is een echte restaurantliefhebber. Meer dan 40% van de bevraagden zegt minstens één keer per week op restaurant te gaan. De overgrote meerderheid (69%) houdt het bij minstens één keer per maand. Om meer precies te zijn, 25% gaat elke week op restaurantbezoek, 22% twee keer per maand en 22% één keer per maand. Interessant is dat deze frequentie de laatste 5 jaar aan een serieuze evolutie onderhevig is. Niet minder dan 65% van de deelnemers aan de enquête heeft bijvoorbeeld het gevoel meer op restaurant te gaan dan 5 jaar geleden. Meer dan 70% heeft het gevoel op jaarbasis meer geld aan restaurantbezoeken te spenderen. De Vlaming is vooral verslingerd aan de Belgische (45%) en de Franse (34%) keuken. In het Franstalige landsgedeelte kiest één op twee voornamelijk voor de Franse keuken. Unanimiteit is er wel over met wie men het meest op restaurant gaat. De partner (57%) is de meest populaire tafelgenoot, gevolgd door vrienden (20%) en familie (15%).

Communautaire verschillen
Dat er op gastronomisch vlak verschillen zijn tussen Vlamingen en Franstaligen is geen verrassing te noemen, en wordt bevestigd door deze enquête. Een eerste verschil wordt duidelijk wanneer men naar het budget kijkt. 63% van de Vlamingen spendeert tussen € 30 en € 75 per persoon, Franstaligen houden het iets bescheidener (73% spendeert tussen € 15 en € 50 per persoon). De Vlaming maalt er niet om om wat langere afstanden af te leggen om op restaurant te gaan. Een afstand van 10 tot 20 km afleggen is geen probleem, terwijl Franstaligen het liever op 5 tot 10 km houden. De meerderheid van de Belgen (81%) nemen de auto om op restaurant te gaan. 74% van de Vlamingen stelt in dit geval een BOB aan, tegenover slechts 62% van de Franstaligen, hoewel een grote meerderheid van 80% aangeeft wijn te drinken bij de maaltijd.

De restaurantvoorkeuren van de Belg
Bij de keuze van een restaurant besteedt de Belg voornamelijk aandacht aan drie zaken. De Vlaming let het meest op het menu, dan de service en dan het kader en decor. Franstaligen letten het meest op het kader, dan op de prijs en daarna op het menu. In beide gevallen blijven de omgeving en het menu twee zeer belangrijke elementen. Toch hebben Vlamingen en Franstaligen niet dezelfde smaak op het gebied van het kader. 70% van de Franstaligen geven er bijvoorbeeld de voorkeur aan om in de stad op restaurant te gaan, tegenover 20% die kiezen voor het platteland. De verhoudingen liggen evenwichtiger bij de Vlaming; 46% geeft de voorkeur aan de stad, tegenover 44% die opteert voor het platteland. Andere belangrijke aspecten bij de keuze van het restaurant zijn zonder twijfel de chef, het feit of er al of niet een terras is, en het gebruiken van regionale en seizoensgebonden producten.

Advies aan de professionelen uit de Horeca sector
Deze enquête gaf aan de deelnemers eveneens de mogelijkheid om raad of advies mee te geven aan de professionelen uit de Horeca sector. Enkele punten kwamen daarbij geregeld terug, zoals het verbeteren van de service in de zaal of het focussen op de kwaliteit van de gerechten in plaats van op de kwantiteit. Regionale en seizoensgebonden producten worden duidelijk verkozen boven diepvriesproducten. Om hen te overtuigen om meer op restaurant te gaan willen Belgen vooral een goede prijs/kwaliteit verhouding. Daarnaast houdt de Belg ook van originaliteit, op het vlak van het menu, het kader of de service. De ‘special touch’ doet hen terugkomen!

De beurs Horeca Life verenigt op 15, 16 en 17 september 2013 de Belgische wereld van de Horeca en de gastronomie te Brussels Expo. Tijdens de beurs worden ook heel wat prestigieuze evenementen georganiseerd, zoals de Belgische finale van de Bocuse d’Or of de nieuwe wedstrijd ‘De Ster van de Belgische Keuken’.

Alle info op: www.horecalife.be

Volg Horeca Life op Facebook : www.facebook.com/horecalife

*Deze enquête werd gehouden gedurende de maand augustus van 2013, bij een groep van 256 personen, waarvan 44% Franstaligen en 56% Vlamingen, en met een verhouding van 49% vrouwen en 51% mannen.

Votre commentaire

Choisissez une méthode de connexion pour poster votre commentaire:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s